vaginóza

Bakteriální vaginóza, rovněž známá jako vaginální bakterióza, je onemocnění vagíny zapříčiněné nadměrným množstvím bakterií. Mezi obvyklé symptomy patří zvýšený vaginální výtok, který často páchne rybinou. Výtok má obvykle bílou nebo šedou barvu. Může se objevit pálení při močení. Svědění není obvyklé. Občas se nemusí projevovat žádné symptomy. Nákaza bakteriální varinózou zvyšuje riziko nákazy řadou dalších pohlavně přenosných onemocnění včetně HIV/AIDS. Rovněž zvyšuje riziko předčasného porodu u těhotných žen.

 

Vaginální mykóza nebo bakteriální vaginóza?

V pochvě se nachází velké množství mikroorganismů (bakterií) a pro zdravé poševní prostředí je důležité, aby mezi sebou byly bakterie v rovnováze. Často jakýkoliv poševní diskomfort označují ženy jako vaginální mykózu, ale...

Toaletní papír jako nenápadná hrozba

Protože pro sebe chceme jen to nejlepší, v domnění, že tak skutečně činíme, si pořizujeme ten „nejjemnější a nejměkčí“ toaletní papír – nejlépe ještě takový, aby krásně voněl. Ale věděli jste, že takový toaletní papír není zdaleka tím nejlepším pro naše zdraví?