mykóza

Mykóza či plísňové onemocnění je souhrnné medicínské označení pro onemocnění houbami, plísněmi a kvasinkami. Zejména kožní (dermatomykóza) nebo slizniční mykóza je velmi častá, zvláště u diabetiků (lidí trpících cukrovkou). Šíření napomáhá zejména nedostatečná hygiena, zapaření nebo nákaza (např. v plaveckých bazénech).

Vaginální mykóza je velmi nepříjemným onemocněním vagíny, jejímž nejčastějším původcem je kvasinka Candida albicans. Některé mikroorganismy např. kvasinky přežívají v určitém množství uvnitř pochvy a vytváří tzv. normální vaginální prostředí. Pokud ovšem dojde k přemnožení některých z těchto mikroorganismů, vede to k vaginální nerovnováze, která způsobuje typické potíže.

Menstruační kalhotky a kvasinková infekce

Vaginální mykóza je nepříjemný problém a každá žena si přeje ji co nejrychleji vyléčit. V tomto článku se dočtete, jak zdárnému léčení přispět správnou péčí o spodní prádlo. Jak zneškodnit choroboplodné zárodky, aby se potíže nevracely? Výrobců menstruačních kalhotek jsme se zeptali, jak se o menstruační kalhotky postarat v situaci, kdy žena aktuálně bojuje s kvasinkovou infekcí.

Menstruační kalíšek a kvasinková infekce

Kvasinka Candida albicans se v pochvě vyskytuje bez jakýchkoli příznaků až u třetiny žen, ovšem v případě přemnožení umí potrápit nejednu ženu. Tématem, kterému jsme se na našich stránkách ještě nevěnovali podrobněji, je používání menstruačního kalíšku během kvasinkové infekce a po jejím prodělání. Je možné používat stejný kalíšek nebo je potřeba zakoupit kalíšek nový? Přečtěte si, jak se k danému tématu vyjádřili výrobci menstruačních kalíšků.

Sakra, už zase mám kvasinky!

Opakované mykózy jsou frustrující, úmorné, deprimující. Své o tom ví lékařka Dominika Benešová, které kvasinky zkazily i svatební noc. Řešení vleklých vaginálních potíží nenašla na pultech lékáren ani v bylinkářství, ale ve svém nitru. Na duševní a duchovní rovině svého života, v rozplétání vnitřních přesvědčení o ženství, intimitě i "manželských povinnostech". Přečtěte si její zkušenost.

Vaginální mykóza nebo bakteriální vaginóza?

V pochvě se nachází velké množství mikroorganismů (bakterií) a pro zdravé poševní prostředí je důležité, aby mezi sebou byly bakterie v rovnováze. Často jakýkoliv poševní diskomfort označují ženy jako vaginální mykózu, ale...

Vaginální mykózy a 4 P - projevy, příčiny, prevence, pomoc

Kvasinkové infekce patří mezi nejčastější gynekologické problémy. Ačkoliv je mykóza doprovázena výraznými a velmi nepříjemnými projevy, které opravdu dokáží potrápit, nejedná se o závažné onemocnění, které je navíc poměrně snadno a rychle léčitelné.

Tea tree a kvasinkové infekce

Tea tree olej (olej čajovníku australského) je nejužívanější přírodní antiseptikum a je ceněn i pro své antimykotické účinky. Laicky řečeno - jedná se o přírodní lék, který může vyřešit mnoho zdravotních potíží.