Kosmetický poklad: bambucké máslo

Dnes je bambucké máslo nedílnou součástí mnoha kosmetických přípravků, ale víte o něm vše? Vzhledem k tomu, že má pro naši pokožku tak mnoho přínosů, si zaslouží svůj vlastní článek.

Karité či Shea butter

Pro bambucké máslo se používá několik názvů: Karité, Shea Butter nebo také Shea Karite. Anglické slovo "shea" pochází ze slova s'í, což je jméno stromu v jazyku Bambara v Mali. Bambucké máslo se získává z ořechů stromu máslovníku afrického (Vitellaria paradoxa). Zajímavé je, že plody se nesmějí trhat - místní ženy čekají, až plody samy spadnou na zem a až poté je posbírají.  Plody máslovníku jsou podobné našim kaštanům. Nejdříve se vyloupou, upraží a poté rozemelou. Vzniklé olejové máslo se poté ještě pozvolna vaří, aby tak získalo svou typickou hutnou konzistenci.

Plody máslovníku afrického
Plody máslovníku afrického - fotografie od Erik Hersman licencovaná pod CC BY 2.0.

Zajímavost: Průměrný výnos z jednoho stromu je 15–20 kg čerstvého „ovoce“. Z každého kilogramu ovoce se získá přibližně 400 gramů suchých semen, která obsahují 45 % – 55 % tuku.

Surové bambucké máslo je žluté a má jemně oříškovou vůni. Avšak do mnoha kosmetických přípravků se máslo upravuje, čímž ztrácí svou typicky žlutou barvu a bohužel také některé z účinných látek a vitamínů. Bambucké máslo se rozděluje do několika kategorií (kategorie A až kategorie E) podle toho, jak moc bylo upravené. Do kategorie A spadá bio nerafinované bambucké máslo.

Zajímavost: Bambucké máslo je jedlé a někdy se dokonce v Africe používá také při přípravě potravin (například jako olej na vaření). V čokoládovém průmyslu se používá bambucké máslo smíchané s jinými oleji jako náhražka kakaového másla, i když je chuť výrazně odlišná.

Přírodní bambucké máslo
100% přírodní bambucké máslo - fotografie od Daveynin licencovaná pod CC BY 2.0.

Obsah vitamínů a mastných kyselin v bambuckém másle je doslova pokladem pro naší pokožku – o čemž prý věděla i samotná Kleopatra! Podle dochovaných spisů se bambucké máslo dopravovalo do Egypta a používalo se například k ochraně vlasů a kůže před prudkým sluncem a horkými suchými větry afrických pouští a savany. Nevýhodou bambuckého másla ovšem zůstává fakt, že se trochu hůře roztírá a chvíli trvá, než se do pokožky vstřebá – tím ale výčet jeho nevýhod končí.

Zázračné složení bambuckého másla

A čím je tedy bambucké máslo tak výjimečné? Obsahuje: kyselinu olejovou (40-60%), kyselinu stearovou (20-50%), kyselina linolovou (3-11%), kyselina palmitovou (2-9%), kyselinu linolenovou (<1%) a kyselinu arachidovou (<1%). Díky obsahu těchto kyselin máslo přispívá k produkci přírodního kolagenu, čímž je pokožka vyživována a při dlouhodobém používání dochází také k redukci vrásek. Kromě nenasycených mastných kyselin obsahuje bambucké máslo také antioxidanty (ty zpomalují proces stárnutí, dodávají pokožce elasticitu a celkově zdravější vzhled), vitamíny A, D, E a F, fytosteroly a další.

kosmetika Bebutter z bambuckého másla
České přírodní krémy Bebutter obsahují bambucké máslo a jsou obohacené o nejkvalitnější oleje a extrakty.
Všechny produkty Bebutter spadají do kategorie B – jedná se o bio bambucké máslo,
které je deodorizované vodní párou, což je fyzikální rafinace.

Použití bambuckého másla

Bambucké máslo má neuvěřitelně široké možnosti použití. Jeho účinky shrnují následující body:

  • Zvláčňuje a hydratuje pokožku (k tomu se skvěle hodí krémy či šlehaná másla).
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Redukuje vrásky kolem očí.
  • Hodí se pro suchou a ztvrdlou kůži.
  • Jako balzám se hodí pro vysušené rty.
  • Vhodný do domácí lékárničky: hojí odřeniny, spáleniny či štípance od hmyzu.
  • Regeneruje poškozené vlasy a roztřepené konečky (doporučujeme na vlasy aplikovat jednou za čas masku z bambuckého másla, vyživuje totiž zničené vlasy po nadměrném používání žehličky na vlasy či po častém fénování).
  • Hebké ruce a vyživené nehty jsou s bambuckým máslem zaručeny!
  • Zlepšuje celkovou elasticitu kůže a pomáhá s celulitidou.
  • Napomáhá hojení jizev.
  • Naneste bambucké máslo na čerstvě oholenou pokožku (čisté máslo) – pokožka dostane potřebnou výživu a zklidní se případné zarudnutí.
  • V létě chrání proti UV záření (má ochranný filtr SPF 4-6) a zklidňuje pokožku po opalování.
  • V zimě chrání pokožku před popraskáním v důsledku chladu i prudkého větru.
  • Při nachlazení a chřipce pomáhá zklidnit podrážděnou kůži pod nosem.
  • Během těhotenství se hodí pro ochranu před striemi.
  • Vhodné pro dětskou citlivou pokožku a proti opruzeninám.

 Zdroje: www.wellnessmama.com, www.krasa.cz, wikipedie.org

Veronika Lančaričová
Autorka článku

Veronika je blogerka, která píše pro různé internetové portály a tématu menstruace se věnuje v rozhovorech a článcích v časopisech. Jejími tématy je nejenom menstruace a věci s ní související, ale také různá další ženská témata, například ženské archetypy. Minulostí se pouze inspiruje a vše přetváří do moderní podoby a potřeb dnešních žen. Píše o tom na svých stránkách Bohozena.cz. Rovněž vede kurzy, rituály a semináře pro ženy.

Články autorky

Doporučujeme také následující články

Bebutter aneb příběh bambuckého másla

S nově otevřenou prodejnou Maluna v Praze rozšiřujeme také sortiment kosmetiky, neboť v internetovém obchodě chybí možnost si vše očichat a případně vyzkoušet na vlastní kůži. Toto vše však kamenná prodejna umožňuje. V tomto článku se dozvíte vše o české značce Bebutter, která nabízí kvalitní kosmetiku s bio bambuckým máslem.

Jak na bylinnou napářku Redakce Kalíšek.cz 9. 11. 2017

Ženská vaginální napářka není žádná věda. Postup je jednoduchý a každá žena si může pravidelně užívat domácí péči. Nejjednodušší cestou, jak začít, je zakoupit si bylinnou směs a případně také sadu na napářku (prkénko a hrnec) a přečíst si tento článek s praktickými tipy.

10

Jeřáb ptačí neboli jeřabiny

Pomalu končí léto a s jeho koncem se příroda začíná oblékat do podzimních barev. První vlaštovkou jsou jeřabiny, které právě koncem srpna dozrávají a zdobí krajinu sytě oranžovou až červenou barvou.

Krém a olej pro 5 dní ženy

Kosmetická značka Argital představila dva nové produkty: olej a krém z mochny a zeleného jílu. Ty ženám přinášejí úlevu v době jejich menstruace. A proč název pro 5 dní ženy? Neboť právě tolik dní trvá průměrná doba menstruace.