bolestivá menstruace

Bolestivá až nesnesitelná menstruace trápí především ženy s endometriózou, ale také ženy zcela zdravé. Příčiny silných menstruačních bolestí se u jednotlivých žen mohou značně lišit, často jde i o psychogenní faktory, jako je psychická nepohoda a stres. Bolestivá menstruace může být prvním signálem toho, že ve svalovém dnu pánevním není něco v pořádku, a (nejen) fyzioterapeutky se specializací na urogynekologii ženám radí, aby se v případě bolestivé menstruace zamyslely, zda používají opravdu vhodné menstruační pomůcky.

Ženy si často myslí, že bolestivý průběh menstruace je normální. Už proto, že to tak měla jejich matka a babička... Bolestivá menstruace nám však spíše ukazuje, že něco není v pořádku, často je odrazem vztahu ženy k vlastnímu ženství. Příběhy a zkušenosti na blogu Kalíšek.cz přinášejí inspiraci, že signál těla v podobě bolestivé menstruace jde přeložit a problém významně vylepšit.

Adéla Bavlšíková: Výsledky přichází rychle. Hormonální jóga pomáhá i s inkontinencí

K hormonální józe přivedly Adélu Bavlšíkovou letité problémy s hormonální nerovnováhou a diagnóza PCOS. Prožila nelehkou životní etapu plnou negativních dopadů užívání hormonální antikoncepce, po jejímž vysazení se ozvaly všechny potlačené problémy v oblasti ženství. "A tak jsem začala dělat kroky, které mě dovedly až k autorce hormonální jógy Dinah Rodrigues. V té době ji tady učila jen jedna certifikovaná lektorka. Jela jsem na její kurz a už po jednom dni cvičení jsem dostala první 'normální' menstruaci. Byl to pro mě zázrak." O blahodárném vlivu hormonální jógy na bolestivou menstruaci, klimakterické potíže i inkontinenci si přečtěte v rozhovoru.

Karolína Svobodová o pánevním dnu, pestrosti pohybu a "pekáči buchet" na břiše

"Pekáč buchet nechte raději do trouby," říká fyzioterapeutka se zaměřením na gynekologii a porodnictví o přetěžování břicha nevhodným cvičením. S Karolínou Svobodovou jsme se bavili nejen o návratu do formy po porodu a zkoušce, kterým je pro pánevní dno těhotenství, ale také o vaginální bylinné napářce a bolestivé menstruaci. "Pokud má žena bolestivou menstruaci, měla by se zamyslet nad menstruačními pomůckami," říká fyzioterapeutka.

Ve 12 letech vymyslela vyhřívané menstruační kalhotky. Pomáhají proti křečím

Když teenagerku Aaliyah trápily menstruační křeče, ze všeho nejvíc si přála, aby někdo vynalezl menstruační kalhotky s vyhříváním, které by teplem mírnily bolest i v pohybu, ve škole, zkrátka všude na cestách mimo domov. "Možná to budeš muset být ty," pošťouchla 12letou dívku její matka. A podnikavá Aaliyah kalhotky opravdu navrhla a prodává je.

Vendulka Pánková o nebolestivé menstruaci a pánevním dnu: Síla se skrývá v jemnosti

"Pro mě je menstruace komunikačním kanálem mého těla, kterým mi dává najevo, jak dobře se o sebe celý měsíc starám, jestli dostatečně odpočívám a jak zacházím se svou energií," říká Vendulka Pánková, která jako menstruační koučka pomáhá ženám menstruovat bez bolesti. Ženy Vendulka podporuje také v uvolňování pánevního dna a jeho správném cvičení. Věděli jste, že pro třetinu žen je relaxace pánevního dna mnohem zásadnější než posilování, protože ho mají stresem a tlakem na výkon příliš stažené?

Menstruační volno v Česku?

Placené menstruační volno, které schválila španělská vláda a čeká na odsouhlasení tamějším parlamentem, rezonuje ve společenské diskusi nejen v Česku. Hlasovaly by české poslankyně pro obdobný návrh, který by mohl zjednodušit život ženám s bolestivou menstruací?

5 jógových pozic, které pomohou s menstruačními bolestmi

Jóga posiluje tělo i ducha. Možná během svých dnů nemáte na cvičení náladu, ale věřte, zrovna jóga vám může při menstruaci hodně dát - pomůže s vyrovnáním nálady a také mírní menstruační křeče. A pokud to rovnou nezní jako neodmítnutelná nabídka, musíte připustit, že aspoň za zkoušku by to stálo.

Menstruační volno ve Španělsku. Podpora žen, nebo znevýhodnění na trhu práce?

Španělsko bude možná první evropskou zemí, která umožní ženám čerpat takzvané "menstruační volno". Podporovatelé říkají "konečně, kdyby menstruovali muži, byla by tu možnost takového volna už sto let". Odpůrci varují před tím, že by schválení návrhu bylo diskriminační a ve výsledku by mohlo ženy znevýhodnit na pracovním trhu a udělat jim paradoxně medvědí službu.

Kateřina Rydlová: Odezva testerek je skvělá a sama se na bodýčko Moody každý měsíc těším

Slušivé. A dělá pěkné pozadí. Ale to není to hlavní - body Moody je funkční. V podbřišku i na bedrech je opatřeno vrstvou z vodivých vláken, která vás hřejí přesně dle vaší potřeby a ulevují od menstruačních bolestí, stačí mít nabitou baterku. Vše je diskrétní, včetně ovládání přes aplikaci. Sci-fi? Nikoli. Hřejivé body Moody od designérky Kateřiny Rydlové jde do předprodeje. "Přejeme si, aby sloužilo ženám opravdu několik let, a tak jsme vybírali to nejlepší z materiálů i technologie," říká Katka. Jaké bylo hodnocení testerek, jak bodýčko prakticky funguje, kolik bude stát, jak se pere, kdo po něm touží a jak by ho ještě chtěla Katka vylepšit? Vše se dočtete v rozhovoru.