cykličnost

Ženská cykličnost je vlastně staronový pojem. Odpradávna lidé pozorovali různé přírodní cykly, které výrazně ovlivňovaly jejich život. Jedním z přirozených rytmů, které mají klíčový vliv na život ženy, je menstruační cyklus. Cyklus je období od jedné menstruace ke druhé. V rámci jednoho cyklu prožíváme čtyři různé fáze - můžeme si je představit podobně jako fáze Měsíce na obloze (nov, dorůstání, úplněk, ubývání) - a v každé fázi jsme jinou ženou. Jsme cyklické, jen si to možná v dnešní době dost neuvědomujeme.

Každá fáze menstruačního cyklu je něčím charakteristická - a tím, že to začnete pozorovat, těžit ze zkušeností jiných žen nebo i z dávných vědění a archetypů, můžete lépe pochopit své vlastní fungování, svoje potřeby, prožívání emocí, své nálady a tak dále. Svůj menstruační cyklus tak má každá žena možnost využít ke své větší životní spokojenosti a pohodě.

Ivana Kolcunová: Je umění si říct, že taková, jaká jsem právě teď, jsem v pořádku

Představení vzdušného tance obnaŽENA je dialogem akrobatky a zpěvačky o ženě a její proměnlivosti v průběhu menstruačního cyklu. Je o tom, že žena je stejná a přece čtyřikrát jiná. S Ivanou Kolcunovou, autorkou námětu a konceptu této multižánrové inscenace, jsme si povídaly o tom, co ji naučily "ženské kruhy", jak dojemná je odezva dívek, žen i mužů, a také o tom, že je možné si plnit sny, i když je to mnohdy adrenalin a bolest.

Adéla Obermajerová: Pomáhám ženám vnímat pánevní dno a přirozené rytmy těla

Když se na vysoké škole setkala s jógou, neměla skoro tušení, že má nějaké pánevní dno. Dnes o jeho významu a důležitosti správného cvičení učí jiné ženy, píše knihy a e-booky a je zakladatelkou programu Intimní prostor ženy. Přečtěte si rozhovor s Adélou Obermajerovou, lektorkou jógy a terapeutkou kraniosakrální biodynamiky. (Super)ženy, které jedou v módu „musím makat, nemám čas“, provází ke zpomalení a uvolnění. „Hlavně pomáhám ženám vnímat tělo a jeho přirozené rytmy,“ říká Adéla. Menstruační cyklus považuje za krásný nástroj sebepoznání.

Vendulka Pánková o nebolestivé menstruaci a pánevním dnu: Síla se skrývá v jemnosti

"Pro mě je menstruace komunikačním kanálem mého těla, kterým mi dává najevo, jak dobře se o sebe celý měsíc starám, jestli dostatečně odpočívám a jak zacházím se svou energií," říká Vendulka Pánková, která jako menstruační koučka pomáhá ženám menstruovat bez bolesti. Ženy Vendulka podporuje také v uvolňování pánevního dna a jeho správném cvičení. Věděli jste, že pro třetinu žen je relaxace pánevního dna mnohem zásadnější než posilování, protože ho mají stresem a tlakem na výkon příliš stažené?

Marie Helen: "Tělo chce v různých fázích cyklu různou stravu"

"Během menstruačního cyklu se nám mění doslova celý člověk," říká Marie Helen, propagátorka myšlenky, že strava ženy by se měla během menstruačního cyklu lišit. Prostřednictvím tradiční čínské medicíny, shiatsu a reflexologie podporuje další ženy v porozumění svému tělu, jeho signálům a samouzdravovacím schopnostem. Jak souvisí strava s menstruačním cyklem a jak může masáž různých bodů pomoci při bolestivé menstruaci? A proč není normální, aby menstruace bolela? Přečtěte si rozhovor.

Žena je změna: tanečně divadelní představení Mirky Papajikové

Zveme vás na premiéru! Nový tanečně divadelní projekt choreografky Mirky Papajikové ukazuje proměnlivost během roku i proměnlivost našich životů. Premiéru má 27. května 2022 v Divadle U Hasičů v Praze. Možná i vy jeho přispěním najdete ve vnímání kola roku oporu. "Každá patronka nese nějakou esenci - některé období je vhodnější pro regeneraci, pro práci na sobě, jiné pro sdílení s ostatními, jiné pro přinášení nových projektů, jiné pro ukončování. Čím víc jsem s tímto kompasem v souladu, tím víc se mi daří a méně se vyčerpávám," přibližuje Mirka Papajiková.

Susy Nana: Cykličnost je ženská superschopnost. Umíte ji využít?

Susy Nana pomáhá ženám obnovit spojení se sebou samými - a to skrze poznání jejich cykličnosti, spojení s lůnem nebo zvědomění jiných ženských "superschopností". Pomáhá jim pochopit, jak se jejich ženství odráží v jejich vztazích, v práci, v tom, kdo jsou a kam směřují. A o potenciálu cykličnosti mluví opravdu s láskou:  "Najednou už to není zátěž, otrava a dřina, ale něco, co váš život neskutečně podporuje a přináší do něj flow." Tohle a mnohem víc předává Susy ve svém 10týdenním online programu, který začíná už 12. dubna.

The Same Self - dechberoucí představení o cykličnosti

... jsi jedna a přece čtyřikrát jiná. Každý měsíc. Po celý rok. To je úvodní slogan představení o ženské cykličnosti, které kombinuje akrobatické výkony se zpěvem, tancem a hodně silnými slovy. Navštívit divadlo na začátku prosince 2021 vám doporučujeme "všemi 10" a samy jsme zvědavé, jakým směrem se bude představení ubírat v příštím roce.

Cyklická jóga

Cyklická jóga je jiná v tom, že respektuje jednotlivé fáze cyklu. Ženy se učí naslouchat si a vnímat, co potřebují. Lekce tedy nejsou o výkonu, ale jejich dynamika se mění tak, jako se mění náš cyklus.